Een zwemvijver als alternatief

Een stukje groen in de tuin met een leuke extra

Heb je altijd al gedroomd van een zwembad in de tuin maar zie je op tegen de vele kosten voor het zuiveren en onderhoud van het zwembadwater? Dan moet je zeker eens op zoek gaan naar informatie over een zwemvijver. In tegenstelling tot een gewoon zwembad wordt het water hier op een natuurlijke wijze gefilterd. Dit gebeurt door zuurstofplanten toe te voegen aan de vijver.

Hoe natuurlijk je gaat kan volledig zelf bepaalt worden. Sommige mensen vinden het leuk om tussen de planten en vissen te zwemmen, anderen houden het toch liever iets beschaafder. In dat geval kan gewerkt worden met twee compartimenten. In één compartiment zal het water gezuiverd worden. Dit stukje zwemvijver zit dus vol met leven en zuiverende planten. Het andere compartiment dient dan om te zwemmen en kan indien gewenst gereinigd worden van algen en dergelijke. Op deze manier kan je goed baantjes trekken en is er geen last van vieze dingen die aan je gaan plakken.

 

Kosten zwemvijver

Gezien de eenvoudige en gratis werking van een zwemvijver spreekt het voor zich dat de kosten een pak lager liggen dan bij een traditioneel zwembad. Gaan we kijken naar de prijs van een jaarlijkse reiniging, filters en de reinigingsinstallatie dan kom je op een termijn van tien jaar al snel uit op een besparing van om en bij de 25.000 euro. Wil je het zwembad ook verwarmen dan moet je hier opnieuw rekenen op een gelijkaardige kost. Ten slotte wil je een echt zwembad ook heel netjes houden waardoor je een beschermend doek of rolluik moet aanschaffen. Ook hier hangt een stevig kostenplaatje aan vast. Voor een zwembad van 5 meter op 25 meter mag je zo rekenen op een kost van 5000 à 10.000 euro. Als je al deze kosten gaat optellen dan moet je geen uil zijn om te weten dat een privé zwembad handen vol geld kost!

Goed en wel, maar wat kost een zwemvijver dan?
Een goede vraag! Voor een zwemvijver met formaat van 5 op 15 meter mag je rekenen op een totale kostprijs van 20.000 euro. Geen geld als je weet dat een privé zwembad met hetzelfde formaat al snel tussen de 100.000 en 150.000 euro kost. Kies je voor een natuurlijk afwerking langs de zijkanten, dan kan je bovendien makkelijk 7000 euro besparen. Aarzel niet en vraag vandaag nog een offerte aan!

 

Voordelen van een zwemvijver

De voordelen van een zwemvijver zijn bijzonder divers. Enerzijds is het financieel erg interessant en anderzijds is het ook erg goed voor het milieu. Er wordt geen chloor meer gebruikt en dat is bijzonder goed voor de natuur. Ook de natuurlijke habitat uit de omgeving vaart wel bij een zwemvijver. Vogels kunnen zich er verfrissen, amfibieën tieren er weelderig en de planten zuiveren uiteraard ook de atmosfeer.